ZoWhat biografie2006Het is allemaal begonnen bij het kunstkwartier. 3 heren hadden zich aangemeld voor gitaarlessen. Bas en elektrische gitaar om wel te verstaan. Dit kon jammer genoeg niet doorgaan. Dan komt de begeleider Donnie DuVall in het spel. Hij stelt voor om een band te beginnen. Zo geschiedde het. Jos van Heck, Rudolf Huisman en Henk Vos beginnen een band. Het is dan nog geheel naamloos. Het repertoire was vooral covers uit de jaren 70. Al snel genoeg kwam Bianca Knapen bij de band. Zij is zangeres en snuffelt wat rond tussen de bands van het kunstkwartier, maar ze had het heel goed naar haar zin bij de eens zo oude rockers.

Jammer genoeg koos Henk na een paar maanden een ander pad. Jos nam de bas over. In de tussentijd was Michiel Pesgens in de schijnwerpers gekomen. Hij is drummer in hart en nieren, ook al had hij niet echt ervaring met de drums. Toch zat er de beat al goed in. Naar wat zoeken besloten we een aantal nummers van het oude repertoire weg te gooien en nieuwe inspiratie te zoeken. Al snel hadden we het idee om zelf ook nummers te schrijven en nieuwe liederen te coveren.

2007Twee weken voor het allereerste optreden van de band had het nog geen naam. Vlug begonnen we met namen te bedenken. Uiteindelijk kwamen we op ZoWhat. Afgeleid van het engelse ‘so what’ dat Bianca nogal eens gebruikte. Het eerste optreden ‘Spring Jam 2007’ was een groot succes, ook al was dit in het Poppodium Plato café. Met het eerste optreden achter de rug is ZoWhat al weer bezig met nieuw materiaal.


optreden Plato Helmond - 28 april 2007Na een paar weken rust te hebben gehad had Rudolf besloten om te stoppen met de band. Jos is rond gaan bellen en kwam al snel genoeg Frank de Beer tegen. Hij was erg geschikt voor onze band. Met wat jammen bij Jos thuis was Frank al snel overgeslagen van drums naar gitaar en bas. Hij werd omgedoopt tot de bassist van ZoWhat.

Sinds die tijd is ook meteen de zeer amateuristische site de lucht in gegaan. Er wordt nog druk aan gewerkt door Bianca, maar als een soort demo site is het uiterst geschikt.

Nog even en dan zijn er weer optredens. Maar voordat dat kan gebeuren moet er natuurlijk druk gerepeteerd worden. Nu de band bezig is met oefenen en schrijven van liedjes is Frank als een rocker helemaal ingewijd. Let's Rock!

2008ZoWhat is het jaar met een frisse start weer begonnen. Ze zijn druk bezig met het nieuwe repertoire. Ook zijn ze in dit jaar voor het eerst in de studio gedoken in het Kunstkwartier. Daar nemen ze hun eerste demo op. Voornamelijk zelf geschreven muziek.

Jammer genoeg zat er dit jaar geen optreden in. Misschien hebben we in het nieuwe jaar wat meer geluk en nieuw repertoire.

2009Het jaar 2009 begon voor ZoWhat meteen met een schok. Onze zogenaamde manager Donnie DuVall zou ermee stoppen. Nou ja niet helemaal. Hij zou helemaal op de achtergrond ons nog in de gaten houden. Gelukkig wisten we al snel wie er als vervanging kwam. Willem Vonken. Een echte jazz gitarist en dat merk je.

Verder zijn we met heel veel nieuw werk bezig en beginnen nu toch een aardig repertoir te krijgen. Geruchten doen rond dat er dit jaar wel een optreden in zit. Let's Hope!

Na de schok van Donnie, kregen we er nog eentje. Onze drummer Michiel Pesgens nam een break. Later besloten we om zonder Michiel verder te gaan en te concentreren op het komende concert. Een aantal weken later hadden we nog steeds geen drummer, maar we waren nog maar een paar weken verwijderd van het optreden in het Muziekcafé te Helmond. Gelukkig hadden we Mieke die is gaan rondvragen op het Kunstkwartier. Al snel vond ze een perfecte match. Bart Teeuwsen. Een jonge man met heel veel gevoel voor ritme. Het klikte goed en zo gingen we verder. Hij zou alleen maar blijven tot en met het optreden.

Het optreden in het Muziekcafé te Helmond was een zeer aparte ervaring. Voor Frank de eerste keer op de planken met de bas. De podiumgeluid was ronduit belabberd, maar we hebben ons er prima doorheen geslagen en er kwamen zeer veel goede reacties. We hadden erg leuk nieuws ook. Bart wilde graag blijven en wij waren dolblij.


optreden Muziekcafe Helmond - 7 juni 2009Ondertussen is er weer het een en ander gebeurd. Wij hadden onze repetities altijd in het poppodium Plato. Een nieuw mangement is daar gekomen en de naam is veranderd naar Lakei.

2010We dachten dat we nu wel de meeste trubbel door waren, tot het bericht kwam dat Mieke ontslagen zou worden. Natuurlijk gingen we meteen een actie op touw zetten. Geen idee of het iets zal uitmaken, maar het is altijd het proberen waard! Mensen kregen de mogelijkheid om hun reactie op onze site te uiten. Een speciaal hoekje voor onze Mieke. Inmiddels zijn alle reacties aan de directeur van het Kunstkwartier aangeboden. Hij geeft hier nog reactie op. Jammer genoeg bleven de organisaties de bal naar elkaar toe spelen en is Mieke uiteindelijk ontslagen. Wel is zij opgenomen in de band. Ze doet nu de backingvocals.

Met Mieke in de gelederen hebben we op 18 april 2010 een optreden gegeven in het Muziekcafe. De monitorboxen deden het deze keer wel. Zelf waren we erg tevreden over het optreden.


Optreden Muziekcafe Helmond - 18 april 2010Op 29 mei doet ZoWhat mee aan het open podium op "Bruisend Dierdonk". Een geweldige ervaring zo'n groot podium met professionele geluidsapparatuur. We hebben daar geweldig van genoten!


Bruisend Dierdonk - 29 mei 2010Door het ontslag van Mieke en het besluit van Kunstkwartier om de bandjes te verhuizen naar hun eigen gebouw hebben wij er als band voor gekozen om zelfstandig verder te gaan. We hebben inmiddels 1 avond per week een repetitieruimte waar we lekker kunnen spelen.

In september geeft Bianca aan dat ze de band gaat verlaten. Ze is toe aan iets nieuws. Ook Frank besluit niet lang daarna te stoppen. De rest van de band betreurt dit natuurlijk ten zeerste, maar ze respecteren hun besluit en wensen Bianca en Frank alle goeds toe voor de toekomst. Mieke gaat verder als de zangeres van de band en Rutger-Jan komt ons versterken op bas, en af en toe piano.

Mark Leonov, een vriend van onze drummer Bart, komt ZoWhat versterken als zanger.

2011Ook in 2011 hebben we weer te maken met wijzigingen in de bezetting. Mark en Bart moeten stoppen vanwege drukke werkzaamheden. Met dank voor de fijne samenwerking wensen we hun het allerbeste voor de toekomst. Johan Broeders neemt de plaats achter de drumkit over.

Johan wordt meteen voor de leeuwen gegooid, want op 14 juli treedt ZoWhat op op een (besloten) afdelingsfeest in de Swaanen Music Hall te Duizel. We hebben er erg van genoten, mede dankzij de positieve reacties van het publiek! Naast de heldendaden van Johan is er ook door gastdrummers Freek en Marijn Swaanen flink op los geslagen.


Swaanen Music Hall - 14 juli 2011In maart 2012 is de fut er een beetje uit en is ZoWhat uit elkaar gevallen. Hopelijk komt er nog een keer een vervolg maar dat is onzeker....